”Bra att slopa avfallsförbränningsskatten”

Foto: Fiskeby / Björn Leijon

– Skogsindustrin arbetar med att utveckla den cirkulära ekonomin och där är materialåtervinning är en viktig del. Men den här skatten har fått motsatt effekt, säger Helena Sjögren, ansvarig för miljöfrågor på Skogsindustrierna.

Svenska hushåll och företag står inför en vinter med höga elpriser och det är viktigt att snabbt öka elproduktionen. Därför föreslår regeringen nu att avfallsförbränningsskatten, som infördes så sent som 1 april 2020, ska avskaffas.

När till exempel mjölkkartonger ska återvinnas, tas fibern till vara och används till nya produkter. Men den tunna plastfilmen på insidan av förpackningen kan inte återvinnas utan används i stället som energi. Sedan 2020 beskattas materialåtervinningsföretag enligt avfallsförbränningsskatten när de energiåtervinner fraktioner som inte går att använda till nya material.

Missar målet

Skatteverket har utvärderat skatten och kom redan förra året fram till att den inte styr mot en mer resurseffektiv och giftfri avfallshantering på ett verkningsfullt och kostnadseffektivt sätt, som man hade hoppats. Deras utvärdering visar också att skatten har påverkat ekonomin i avfalls- och samförbränningsanläggningarna negativt. Vissa av kraftvärme- och värmeverken uppger att de har reviderat sina re- och nyinvesteringsplaner till följd av skatten.

Ett av de företag som har märkt av skatten är Fiskeby i Norrköping. Där tillverkas bland annat kartong av returfiber och det är det enda kartongbruket i Skandinavien som kan ta emot dryckesförpackningar och andra plastbelagda förpackningar som råvara.

– Vi har tyckt det varit en konstig skatt som vi behövt betala när vi har omhändertagit andras avfall, säger vd Arvid Sundblad, och tillägger:

– Om skatten slopas, innebär det förstås en ekonomisk besparing för oss.

Skogsindustrierna välkomnar regeringens förslag

– Tanken med beskattning av avfallsförbränning var att gynna återvinning och den cirkulära ekonomin. Men skatten har motverkat sitt syfte. Även de anläggningar som materialåtervinner och förbränner fraktioner av så låg kvalitet att de inte kan bli nya produkter beskattas och det ekonomiska incitamentet för att återvinna påverkas negativt. Därför är det bra att slopa avfallsförbränningsskatten, säger Helena Sjögren på Skogsindustrierna.

Här kan du läsa hela remissvaret.