FN:s klimatpanel framhåller nyttan av förnybara råvaror

Foto: Björn Leijon

FN:s klimatpanel (IPCC) har presenterat en ny rapport som visar på behov av omedelbara åtgärder för att nå Parisavtalets klimatmål. Bland annat föreslås reformer inom energi, transport och markanvändning. Skogen lyfts fram som en viktig faktor i klimatomställningen.

– Det är bra att IPCC lyfter fram skogsnäringens hela klimatnytta. Rapporten innehåller en rad viktiga slutsatser om vikten av aktivt skogsbruk och användning av förnybara råvaror i klimatomställningen. Allt fler fossila produkter och material ersätts med förnybara alternativ, något som IPCC konstaterar är ett stort steg framåt, säger Magnus Berg, näringspolitisk chef på Skogsindustrierna. 

FN:s klimatpanel publicerar en ny vetenskaplig översikt var sjunde år. Den senaste delrapporten lägger fokus på vilka åtgärder som måste vidtas för att Parisavtalets klimatmål ska nås. Huvudslutsatsen är att drastiska insatser behövs omedelbart för att klimatmålet ska anses vara realistiskt. Utsläppen ökade med ungefär 59 gigaton koldioxidekvivalenter 2019 och endast ett fåtal länder och sektorer kan uppvisa en avtagande ökningstakt.  

– Kraftiga åtgärder behövs för att vi ska ha en chans att vända utvecklingen. Bland annat trycker IPCC på behovet av förnybara råvaror för att motverka klimatförändringarna och minska användningen av fossilt. Förnybara råvaror används som byggmaterial, bränsle, kemikalier och textil. Allt som kan göras av olja kan göras av trä. Vår bransch är en viktig pusselbit i klimatomställningen och det är bra att IPCC uppmärksammar det, säger Emma Berglund, talesperson för EU- och internationella skogsfrågor på Skogsindustrierna.