EU-kommissionär besökte svensk skog

Lotta Lyrå, vd på Södra, beskriver ägarstrukturen i det svenska skogsbruket med många privata skogsägare. Kommissionären fick även träna på att plantera skog.

Miljökommissionär Virginijus Sinkevičius gästade under måndagen Sverige och genomförde då ett besök i en svensk skog, på inbjudan av Skogsindustrierna. Här diskuterades skogsbrukets insatser för biologisk mångfald.

Miljökommissionär Virginijus Sinkevičius besök ägde rum i skogsföretaget Holmens skogar strax öster om Uppsala.

– Ambitionen med besöket var att visa på plats hur vi skapar goda förutsättningar för en växande cirkulär bioekonomi genom att vi utgår från jämställda mål för tillväxt och miljöhänsyn i de svenska skogarna. När vi brukar skogen tar vi hänsyn till en mängd värden samtidigt, säger Viveka Beckeman, vd på Skogsindustrierna.

Kommissionären fick först besöka en ungskog. Här diskuterades effekten av den hänsyn till biologisk mångfald som tas vid avverkning och därefter i den unga skogen.

– Jag tror det är lättast att ta till sig vårt svenska skogsbruk genom att se det med egna ögon. Nu fick kommissionär Virginijus Sinkevičius se hur våra granplantor blandades med självsådda unga lövträd och att det finns en mångfald av arter redan i ett ungt skogsbestånd, säger Henrik Sjölund, vd för Holmen och ordförande i Skogsindustrierna.

Därefter besökte sällskapet ett område som domineras av stora, äldre lövträd, och som Holmen har valt att göra till en så kallad frivillig avsättning. En frivillig avsättning är ett skogsområde som markägaren frivilligt och utan ekonomisk ersättning undantar från vanlig skogsproduktion. Här sköts skogen för att bevara och utveckla den biologiska mångfalden.  

– Frivilliga avsättningar är ett viktigt verktyg för att skapa goda förutsättningar för biologisk mångfald i skogen och det är också målsatt i miljömålssystemet Levande skogar. I den officiella statistiken och i Sveriges internationella rapportering syns inte dessa avsättningar, utan vi redovisar enbart strikt skyddad skog. Det ger en missvisande bild av omfattningen av naturvårdsarbetet i de svenska skogarna och osynliggör också skogsägarens ambitioner och investeringar i naturvård, säger Viveka Beckeman.

Sammanlagt utgör skogsägarnas frivilliga avsättningar idag närmare fem procent av svensk produktiv skogsmarksareal. Det motsvarar 1,2 miljoner hektar skog. Det är nästan lika mycket som den skog som Sverige skyddar genom naturreservat och andra strikta skyddsformer, som totalt utgörs av 1,4 miljoner hektar skog.