Hur påverkas EU:s gröna giv av coronakrisen?

Intervju med EU-kommissionens chef i Sverige, Katarina Areskoug Mascarenhas och Jessica Polfjärd, Europaparlamentariker (M).

Möjligheterna för EU att kick-starta ekonomin och samtidigt hålla fast vid den gröna givens mål och ambition är en het diskussion just nu.

 EU-kommissionens chef i Sverige, Katarina Areskoug Mascarenhas, menar att krisen inte ändrar inriktningen på politiken.

– Coronakrisen har inte förändrat vår gröna giv, poängterade Katarina Areskoug Mascarenhas, chef för EU-kommissionens representation i Sverige, i samband med Forum för Bioekonomi Live.

Katarina travesterade vad Winston Churchill ofta uppges ha sagt genom att använda uttrycket "Never lose a good crisis" och fortsatte:

– Ursula von der Leyen menar att vi kommer behöva en ny Marshallplan för Europa. Det kommer krävas massiva investeringar framöver och då är det viktigt att de blir gröna. De ska inte kanaliseras till en tidigare struktur utan till ett grönare och mer hållbart samhälle.

Jessica Polfjärd, Europaparlamentariker (M), instämde i detta:

– Klimat- och miljöpolitiken måste präglas av hoppfullhet och också av ett mått av realism. Coronakrisen präglar debatten i stort, men debatten om klimatet måste föras parallellt. Det finns svårigheter att nå ett helt fossilfritt Europa men vi måste sikta dit.

Den Marshallplan som Katarina nämner kommer inom kort presenteras i form av ett återhämtningspaket för Europa. Sannolikt presenteras det samtidigt som kommissionen lägger fram förslag till ny långtidsbudget för EU.

Klipp från sändningen med Katarina och Jessica
Relatera till Green deal-klipp med Anna

Snabblektion i EU:s gröna giv