Hållbart snacksande

Snart kan du äta chips ur en påse fri från plast. Ett svenskt forskningsprojekt går nämligen just nu ut på att hitta fossilfria laminat. Förhoppningen är att de oljebaserade skyddsbarriärer som används närmast livsmedlet i exempelvis chips- och mjölkförpackningar, ska kunna ersättas med förnybart material.

I dag ställs höga krav på funktionalitet och hållbarhet. Av den anledningen har förpackningar som exempelvis chipspåsar och mjölkförpackningar ett skyddande laminat närmast livsmedlet som är gjort av fossilt material – det vill säga plast. Utan den här beläggningen går fettet igenom och mjölken håller i väldigt mycket kortare tid.

Med projektet "Testbädd Fossilfria Laminat" hoppas man på en förändring.
Målsättningen är att på sikt kunna ersätta större delen av de fossilbaserade plastmaterialen i nuvarande förpackningslaminat med olika biobaserade material, som exempelvis papper och kartong.

Bakom projektet står företagsklustret Paper Province, RISE, Brobygrafiska och UMV coating systems.