Framtiden i en flaska

Lars Hildén från BillerudKorsnäs vid arbetsbordet i fabriken i Slangerup. Foto: Johanna Wallin.

Pappersmassan måste vispas för hand med en borrmaskin innan en ny prov-flaska kan göras. Shawakh Ali Almahli hanterar vispen. Foto: Johanna Wallin.

En testflaska har just trycktestats och sprängts i småbitar. Flaskan har ett vattentåligt skikt på insidan och är helt tillverkad i nedbrytbart material. Foto: Johanna Wallin.

När EcoXpacs vd Martin Petersen hörde om projektet första gången tyckte han att det var galenskap. Nu är det verklighet. Foto: Johanna Wallin.

I lokalerna finns en finmekanisk verkstad där man tillverkar nya flaskor. Med hjälp av en dator skapar man metallformar som sedan används för att gjuta flaskor – här är en skållhet flaska som precis formats klart. Foto: Johanna Wallin

De olika prototyperna är tillverkade av återvunnen pappersmassa. Här syns bland annat prototypen av den fotbollsformade korken som Martin Petersen hoppas ska bli den officiella flaskan vid OS i Tokyo 2020. Foto: Johanna Wallin.

Irina Rauvanto, technical director formable solutions på BillerudKorsnäs ser flera möjliga användningsområden för den här typen av förpackning exempelvis inom skönhetsindustrin. Foto: Johanna Wallin.

Tänk om en nedbrytbar flaska av träfiber kunde ersätta alla glas och plastflaskor som skräpar ned vår natur om de inte återvinns rätt. Inom kort kan det bli verklighet. Världens första fiberbaserade flaska för kolsyrade drycker utvecklas just nu av svenskt trä i danska Slangerup. Paper Bottle heter flaskan som är tänkt att revolutionera förpackningsindustrin.

– När jag stänger luckan här kommer det först gå ett larm så att alla i lokalen vet vad som ska hända. Sedan spränger jag flaskan strax efter. Har ni hörselskydden på?

Teknikern stänger luckan till den lilla plexiglasboxen där han satt fast den vita pappersflaskan. Larmet ljuder genom väggar och tak, upp till kontoret ovanför och till produktionslokalerna bredvid, innan det plötsligt smäller så högt att alla närvarande hoppar till.

Vi befinner oss hos ecoXpac i ett litet industriområde utanför det danska samhället Slangerup, en dryg halvtimmes bilväg från Köpenhamn. Här utvecklas den så kallade Paper Bottle, som varit en stor snackis inom förpackningsindustrin de senaste åren. Flaskan gjuts i 3D av ny träfiber och när den så småningom når konsumentledet kommer det vara den första av fibermaterial som klarar kolsyrad dryck. 

Skyhöga förväntningar på Paper Bottle 

Att Paper Bottle – till skillnad från de aluminiumburkar, plast- och glasflaskor som dominerar på butikshyllorna i dag – är nedbrytbar och dessutom har lägre klimatpåverkan i tillverkningsledet har gjort att förväntningarna är höga.

Utöver ecoXpacs labb, där flaskans tryckhållbarhet nyss testades, finns hela produktionskedjan samlad i företagets tre byggnader i Slangerup: från de digitala ritborden till smedjan som gjuter tillverkningsmaskinerna. Här finns ingenjörer, forskare, tekniker, gjutare och administrativ personal. Och det gör miljön unik, berättar ecoXpacs vd Martin Petersen.

– Att vi har allt på samma ställe betyder att vi får en helt annan överblick över processen. Om någonting behöver ändras kan vi ordna det direkt, utan långa omvägar via administration och formaliteter. Det blir en väldigt kreativ miljö när alla arbetar tillsammans på samma ställe.

Martin får medhåll av Irina Rauvanto, technical director formable solutions, på svenska BillerudKorsnäs. För ett år sedan investerade företaget i en minoritetsandel av ecoXpacs aktier och sedan dess är de med och utvecklar den nya flaskan.

Irina Rauvanto är tillsammans med personal från BillerudKorsnäs R&D-avdelning på plats i Slangerup några dagar i veckan. Till ecoXpacs innovationsförmåga tillför de mångårig kunskap om förpackningar av pappersmassa och storskalig produktion. Mixen av nytänkande och erfarenhet är viktig när företagen tillsammans arbetar fram världens första formgjutna pappersflaska för kolsyrade drycker.

Lösning för att minska plasten i haven

– En mycket viktig del av utvecklingen är också hållbarhetsaspekten. Det är ett av våra ledord och det är viktigt att alla steg i processen har så liten miljöpåverkan som möjligt, säger Irina Rauvanto.

BillerudKorsnäs har länge varit starkt engagerade i hållbarhetsfrågor. Inte minst genom det nystartade dotterbolaget BillerudKorsnäs Venture. Deras uppgift är att hitta och investera i nya hållbara lösningar inom förpackningsindustrin, där plast i framtiden inte kan stå för en så stor del av marknaden som den gör i dag.

– 2025 kommer det att finnas ett ton plast för varje tre ton fisk i haven. 2050 beräknas det finnas mer plast än fisk. Vi måste hitta nya lösningar om vi ska vända den trenden, säger Anders Persson, vd på BillerudKorsnäs Venture.

Hos ecoXpac hittade de just en sådan spännande lösning för flaskor. Medan glas- och plastflaskor som inte återvinns blir kvar i naturen i all evighet är Paper Bottle nedbrytbar.

– Vi var intresserade av just flaskor av pappersfiber och hittade ecoXpac. De har en intressant teknologi för att producera fiberbaserade förpackningar som kan hålla kolsyra, fortsätter Anders Persson.

EcoXpac var tidigt ute med idén om en nedbrytbar flaska. Redan i slutet av 00-talet började företaget arbeta med innovativa pappersförpackningar. EcoXpacs vd Martin Petersen kände grundaren Jesper Servé sedan universitetstiden och lockades in i företaget av innovationslusten.

Men idén om en pappersflaska för kolsyrade produkter trodde han först inte alls på.

– På mitt allra första möte med styrelsen sa jag till dem att Jesper var galen! Det var det tokigaste projektet jag hör talas om, alldeles för visionärt och alldeles för många hinder att övervinna. Men jag blev ju snabbt övertygad.

Övertygade är även det danska teknologiska institutet och Danmarks Tekniske Universitet, som båda har engagerat sig i projektet. Men det riktiga genomslaget kom 2015 när Carlsberg satsade stort på Paper Bottle. Vid World Economic Forum i Davos presenterade de idén för världen och fick snabbt stor uppmärksamhet och spridning. Ett litet tag senare hakade BillerudKorsnäs på.

– De två händelserna är nyckelfaktorer för oss. Nu har vi två väldigt starka partners. Carlsberg, som inget hellre vill än att få berätta för världen om produkten och BillerudKorsnäs, som kan produktionen och binder samman det hela, säger Martin Petersen.

Samma känsla som en plastflaska

Intresset för Paper Bottle från näringslivet är alltså stort. Men vad kommer konsumenterna att säga? Hur känns det egentligen att dricka ur en pappersflaska?

Svaret är att det känns som att dricka ur vilken flaska som helst. I handen känns flaskan också ungefär som en femtiocentiliters plastflaska, men är hårdare när man klämmer på den. Känslan är att den ur konsumentperspektivet förmodligen skulle kunna ersätta plastflaskan rakt av.

Varken Martin Petersen eller Irina Rauvanto vill dock peka ut just plastflaskan som huvudkonkurrent. De ser det potentiella användningsområdet för fiberflaskor som stort i framtiden och hoppas att tekniken ska öppna upp helt nya förpackningsmöjligheter.

– Det är väldigt intressant att se vilka andra produkter som samma teknik skulle kunna användas till, nu när vi har en flaska som klarar kolsyra. Kosmetika, rengöringsmedel ... egentligen till vad som helst som du använder och sedan kastar bort, säger Irina Rauvanto

Nya förpackningar för livsmedel 

Ett konkret exempel på nya möjligheter är också formpressade förpackningar, till exempel äggkartonger, som fram till nu tillverkats av återvunnet papper och därför endast varit godkända för livsmedel med naturligt skal, som exempelvis just ägg. Att i stället för återvunnet material använda ny pappersmassa från skogarna i nordligaste Sverige är en av de saker som Irina Rauvanto ser som det mest revolutionerande med Paper Bottle.

– Det betyder att vi kan öppna helt nya dörrar – den kan vara ekologisk och den kan användas till livsmedelsprodukter som tidigare inte kunnat förpackas i papper, säger hon.

Flaskan är ännu inte officiellt godkänd för livsmedelsbruk, men så snart det inre ytskiktet är helt färdigutvecklat talar allt för att den godkänns. Därefter finns dock fler hinder innan flaskan står redo på butikshyllorna. Inte minst måste tillverkningskostnaderna pressas och en affärsmodell för storskalig produktion tas fram. EcoXpacs lokaler kommer heller inte räcka för kommersiell framställning av Paper Bottle, så det kommer även krävas nya och större fabriker.

Drömmer om lansering till OS

Allt detta ser både Martin Petersen och Irina Rauvanto som överkomliga utmaningar. Martin berättar att de fått stöd från danska innovationsfonden för att i mitten av 2018 lansera en testomgång flaskor på mellan 10 och 20 000 flaskor till en större testpanel. Därefter är drömmen att göra en fullskalig lansering i samband med sommar-OS i Tokyo 2020.

– Jag mötte den danska 
miljö- och livsmedelsministern i går och gav honom en specialdesignad flaska med en fotboll som kork. Han älskade den och jag vet att han nu kommer att ge den vidare till den japanska ambassadören. Om allt går vägen kan Paper Bottle bli den officiella flaskan vid OS i Tokyo 2020, säger Martin Petersen.

Text: Karin Bromander