Björn Ferry: "Man kan inte göra affärer på en planet som inte finns"

Björn Ferry

Björn Ferry

Ålder: 38 år.
Yrke: Planetskötare.
Bor: Storuman.
Brinner för: Att familjen ska bli fossilfri till år 2025.

I takt med att jordens befolkningsmängd ökar och att allt fler lyfts ur fattigdom ökar även trycket på att ta hand om vår planet. Om kommande generationer ska gå en ljus framtid till mötes måste vi gemensamt arbeta för en värld där vi använder våra resurser på bästa sätt. Möt tre personer som alla på sitt sätt kämpar för att hitta lösningen på vår tids största utmaning; klimatförändringen.

Björn Ferry är Sveriges mest framgångsrika manlige skidskytt och gift med dito armbryterska Heidi Andersson. Tillsammans har paret lagt sina idrottskarriärer åt sidan för att i stället gå en kamp mot klockan: 2025 ska de leva helt fossilfritt. Följ den resan på fossilfri.com.

Vilken är den största utmaningen med att försöka leva helt fossilfritt?

– Det är de lågt hängande frukterna som inneburit störst omställning. Innan vi påbörjade den här resan hade jag aldrig åkt tåg, men nu tar jag alltid tåget i stället för flyget. Och så har vi bytt till elbil. Vill man göra en åtgärd som verkligen gör skillnad så ska man byta till elbil. Det är lätt att tänka att man väntar några år tills de gått ner i pris, men priset sjunker ju inte om ingen köper.

Sant! Vilka övriga livsstilsförändringar har ni gjort?

– Många tror att man måste gå ner i livskvalitet för att leva fossilfritt, men man kommer väldigt långt utan några omvälvande omställningar. Vi har sett över vårt elavtal, börjat odla en del egen mat och äter mycket älgkött som vi själva skjutit. Vi handlar bara lokalt och har också slutat köpa så mycket nya grejer. Heidi har blivit en jäkel på att vinna budgivningar på nätet. Häromveckan köpte hon till och med sängkläder på en nätauktion!

Det låter lite ... äckligt.

– Eller hur! Det var det första jag sa också. Men då frågade Heidi om jag inte bott på hotell någon gång? Och det är klart; där sover man ju inte alltid i helt nya sängkläder.

Begagnade sängkläder i all ära, kan du inte känna en uppgivenhet kring era privata ansträngningar när politiska beslut har större inverkan. Som att det finns en risk att Donald Trump vill riva upp Parisavtalet?

– Man kan inte vika ner sig för att man tycker att det är fel president i USA. Om man tar Trump som exempel: han är ju affärsman. Han kommer också inse att det här är framtiden. Man kan inte göra affärer på en planet som inte finns. Redan i dag är det ju fler som jobbar med solceller än med kolkraft i USA. Han är väl 70 år – det är inte sådär tvärlätt att vända på en orm – men jag är hoppfull!

Det jag far efter är om du som individ, eller ni som familj, tror att ni kan bidra till en verklig förändring?

– Jag tror på folkrörelsen! De stora idéerna kommer alltid underifrån. Politiker är bara människor. De vill bli valda och sätter fingret i luften och känner efter vad folk tycker. När trycket blir för stort från vanligt folk så ändrar de sig. Jag lekte med tanken att engagera mig politiskt ... men så kom jag på att jag kan påverka mer genom att "bara" vara Björn Ferry och försöka lansera den hållbara livsstilen som något eftersträvansvärt.