Smarta förpackningar

Smarta förpackningar minskar matsvinn och världssvält

En tredjedel av all mat som produceras i världens slängs. Fler smarta och miljövänligare förpackningar är en del av svaret. Fossila komponenter i dagens förpackningar kan genom forskningsinsatser ersättas av biobaserade alternativ. Biobaserade elektroniskt funktionella material tas fram som kan kommunicera en mängd information till konsumenten gällande innehållet.

Det finns redan nu prototyper på förpackningar som själva kommunicerar, hur mycket av innehållet är kvar, om innehållet är ätbart, om kylkedjan hållits mm. Dessa produkter kommer även att kommunicera med nätet så du kan direkt till telefonen kan få en lista på vad som ska handlas. På sikt kommer förpackningarna själva kommunicera med affären och dina livsmedel transporteras hem och du behöver bara ange vad du vill ha för matsedel under veckan och så kommer livsmedlen att transporteras hem kanske med drönare. Nätet kommer att veta vad du har för förbrukning/behov, när du är på semester osv.

  • Framtidens förpackningar

En tredjedel av all mat som produceras årligen i världen går till spillo eller slängs. Förpackningar kan spela en stor roll när det gäller att minska matsvinnet. Nya och innovativa förpackningar kan spela en avgörande roll för en mer hållbar värld. Läs mer här.